Pirjon tarina

Hyväntuulinen Pirjo on yksi odotetuista vapaaehtoistoimijoista

Pirjo Soininen toimii Lomakoti Kotorannassa vapaaehtoisena useita kertoja vuodessa. Vapaaehtoisena tärkein tehtävä on vuorovaikutus vieraiden kanssa. Osallistua voi myös talon pieniin askareisiin. Vapaaehtoiset saavat aina yöpyä, syödä ja osallistua ohjelmaan, veloituksetta Kotorannan upeassa järvimaisemassa.

Sääksjärvestä nousee ahvenen lisäksi särkeä, siikaa ja haukea. Siian kutu on juuri tulossa, jutustelee Pirjo.

Pirjolla on vene Sääksjärven rannassa ja hän on ahkera kalastaja. Pirjo toimii vapaaehtoisena tällä viikolla Kotorannassa. Talo on täynnä lomaviikkoa viettäviä vieraita ja Pirjo touhuaa salissa pöytiä pyyhkien. Tänään hän keskittyy ruokasalin puhtauteen.

Pirjo on toiminut vapaaehtoisena Kotorannan toiminnassa jo kymmenisen vuotta. Hän on valmistunut Helsingin Diakonissalaitokselta diakonissaksi vuonna -72. Jo silloin hän halusi auttaa avun tarpeessa olevia ihmisiä. Pirjo on aikoinaan työskennellyt Kiljavan sairaalassa sairaanhoitajan työssä. Edelleen hänen sydämensä asia on auttaa kenttätyössä myös siellä, mihin muu apu ei aina yllä.

 

man and woman laughing while sitting in front of laptops

Tutustuin Kotorannan toimintaan ystävän kautta

Pirjo tarina Kotorannassa alkoi siitä, että hän tutustui Kotorannan toimintaan ystävän suosituksesta. Homman tärkeys houkutti ja laaja-alaisuus, ei ole kahta samanlaista päivää ja kyllähän homman mielekkyyden kertoo myös se, että aina palaan takaisin vuodesta toiseen. Myös monet vieraat ovat olleet täällä lomalla useita kertoja.

Aina kun lähden Kotorannasta, niin suu virneessä ohjaan vanhan Escorttini kotiin, nauraa Pirjo.

Vapaaehtoisen työ ei vaadi ammattitaitoa vaan juuri tuota Pirjonkin omaavaa sydäntä auttaa muita onnistumaan. Auttaa, jotta vieraat saisivat voimaantumisen kokemuksen luonnon ympäröivässä Kotorannan miljöössä.

Viime yönä tultiin yömyöhällä verkon nostosta. Mukanani oli pari vierasta. Oli mukava jutulla heidän kanssaan. Miten elämä on heitä kuljettanut. Saimme 16 ahventa, jotka veimme tuliaisina reissulta Kotorannan keittiöön. Järvellä kävi ilmi, että yhdellä lomavieraista on syntymäpäivä. Hän on yksin asuva mies, joten Pirjo nappasi tietenkin idean askarrella miehelle syntymäpäiväkortin. – Pienellä huomioinnilla voi olla yllättävän suuri vaikutus, muistuttaa Pirjo ja näinhän se on.

Sanon usein jo tervetuloinfossa, että jos vaikka olisi liian matala tyyny, niin tulkaa toki kertomaan, vaikka minulle. Pirjo on helposti lähestyttävä ja pyrkii vaikuttamaan viihtyvyyteen siten, että loman aikana tehdään mahdolliset pikku korjaukset. – On tärkeätä, että vieraat saavat ainutlaatuisen lomakokemuksen.

 

Vapaaehtoisen rooli vaihtelee

Vapaaehtoisen rooli vaihtelee, riippuen millainen lomaryhmä Kotorannassa on vieraana. Kesällä on paljon lapsiperhelomia. Silloin talo on täynnä ja tiskiä tulee paljon, auttelen tiskien kanssa, siivoan ravintolan lattialta leivänmurut ja pyyhin pienten tahmatassujen jälkiä, hymyilee Pirjo

Tässä roolissa ei tuoda esiin omaa poliittista, uskonnollista tai yhteiskunnallista asemaa, muistuttaa Pirjo. – Olen yksi muiden joukossa mutta saan samalla myös auttaa. Pysy omassa roolissasi ja toteuta itseäsi, aitona teet vaikutuksen, sanoo Pirjo.

Pirjo kertoo pilke silmäkulmassa olevansa persoonallinen 74-vuotias. Hän kertoo olevansa useita viikkoja vapaaehtoisena tänä vuonna. – Tämä ei ole ihan täysin vapaaehtoishommaa, koska saanhan tästä palkkaa. Saan palkaksi yöpyä siistissä huoneessa järvinäkymin sekä joka päivä syödä vatsani täyteen valmiissa pöydässä, toteaa Pirjo. Hienoin palkka on kuitenkin, että täällä saan olla oma itseni, hän jatkaa.

Täällä Kotorannassa yhdistyvät huvi ja hyöty. Ollessani vapaaehtoisena täällä, minulla on mahdollisuus osallistua jumppaan tai vieraiden kanssa johonkin muuhun ohjelmaan.

Jutteleminen ja vuorovaikutus yleensä on todella tärkeätä, vaikka ihminen olisi kovin sairas, hän on edelleen arvokas. Pyritään kohtaamaan ihminen täällä sellaisena, kuin hän on, sanoo Pirjo.

"En aina tahdo muistaa pitää taukoja"

Pirjo on kova touhuamaan. Hänen haasteensa onkin, ettei tahdo muistaa pitää taukoja.

Tarvitsisin lukujärjestyksen, johon olisi merkitty tauko, istu ja rauhoitu, hän nauraa.
Pirjo on pohjalainen ja muutti työn perässä -77 Rajamäelle. Silloin oli järvimaisemassa työtä tarjolla. Hän pääsi Kiljavan sairaalaan sairaanhoitajaksi. Jo ennen sitä, pienenä tyttönä, Pirjo on aina ollut kiinnostunut muiden auttamisesta.

Kun olin pieni tyttö, meidän naapurissa asui köyhä äiti, jolla oli vauva. Heillä oli kovin vähän mitään. Haluttiin kaverin kanssa tehdä jotain heidän hyväkseen ja saatiin vähän rahaa kasaan, mikä käytettiin heille vauvanvaatteisiin, muistelee Pirjo.
Jos minulla olisi oma yritys, tekisin varmasti jotain, millä voisi huolehtia yhteiskunnan ulkopuolelle jääneiden joukkoa ja ohjata heitä takaisin toimintakykyiseksi. En usko, että mikään voisi vähentää haluani auttaa.
Toivonkin kovasti, ettei tämä toiminta vaan lopu täällä Kotorannassa ja saisimme lisää myös vapaaehtoisia. Tämä on todella antoisaa touhua ja täältä saa aina hyvän mielen kotiin viemiseksi, Pirjo kannustaa.
Pirjo on ystävällinen, hyvätuulinen ja ahkera ja ikä on opettanut, että vähempikin riittää.

Isäni oli sodassa etulinjassa, eikä kertomansa mukaan pelännyt. Olen varmaan häneltä perinyt rauhallisuuden ja perusluottamuksen siitä, että selviän, kertoo Pirjo.
Kun ollaan muustakin selvitty, niin kyllä tästäkin selvitään, summaa Pirjo ja kuvailee tätä hänen perusolemuksekseen. Nukkumisen Pirjo sanoo olevan kaiken hyvinvointinsa tae. Kotorannassa hän nukkuukin aina hyvin.
Pirjo toimii useissa vapaaehtoishommissa mutta vielä häneltä liikenee aikaa harrastuksiinkin mm. avantouintiin. Tietysti hän toimii myös kuljetusapuna lapsenlapsien harrastuksissa. Pirjon kaksi lasta asuvat lähellä.

Muistoja menneiltä vuosilta

Eräänä kesänä minulla oli lukioikäinen lapsenlapsi täällä Kotorannassa kesätöissä. Saatiin yhteinen huone ja tehtiin askareita yhdessä. Lapsenlapseni harrastaa voimistelua ja sai tehdä mm. temppuradan lapsille. Se tuntui hänestä todella tärkeältä ja olihan se, kertoo Pirjo. Pirjon lapsenlapsi työskenteli kunnan myöntämän kesätyösetelin pienen avustuksen avulla. Avustuksen saa työnantaja ja sen ideana on helpottaa nuorten työllistymistä ensimmäisiin kesätyöpaikkoihin.
Työkokemus on kaikille nuorille tärkeätä tulevaisuuden kannalta, kaikki me olemme jostain aloittaneet, Pirjo sanoo.
Pirjon kertomuksia voisi kuunnella pidempäänkin. Hänen ystävällisessä seurassaan on mukava olla. Mutta Pirjo alkaa vilkuilemaan kelloa. Hän ajatteli mennä vieraiden mukaan kodalle paistelemaan lettuja.

Teksti ja kuvat: Jaana Lahtinen

Tule mukaan vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoistoimintaan voit tutustua käymällä Kotorannassa Kiljavalla, soittamalla Ilonalle tai osallistumalla vaikka talkoisiin syksyisin.

 

Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta, ole rohkeasti yhteydessä.
Lomakoti Kotoranta ry:n hallituksen puheenjohtaja
Seija Marjovuori, puhelin 050 430 6544 tai lomakoti@kotoranta.fi

Lämpimästi tervetuloa joukkoomme!